Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει ανάπτυξη για όλους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει ανάπτυξη για όλους

Οι Έλληνες έχουμε κάνει τεράστιες θυσίες τα χρόνια της κρίσης. Θυσίες που θα έπρεπε, ήδη, να έχουν πιάσει τόπο και να έχουν οδηγήσει την πατρίδα μας στο δρόμο της ανάκαμψης και της ευημερίας. 
 
Δυστυχώς, τα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μας γύρισαν πολύ πίσω. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Χάθηκε εθνικός πλούτος. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για να βελτιωθεί η ζωή των Ελλήνων.
 
Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Μιλώντας στη Δ.Ε.Θ., ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις τρεις βασικές προτεραιότητες για να έρθει η ανάπτυξη για όλους.
 

 

 

 

Αυτές είναι:

  1.  Η δημιουργία πολλών νέων δουλειών μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων.
  2. Η μείωση  των φορολογικών βαρών και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Κράτους.
  3. Η στήριξη των νέων και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

 Δίκαιο μέρισμα

Ο μόνος τρόπος να διανεμηθεί δίκαιο μέρισμα σε όλους είναι η «πίτα» να επαρκεί.  Τον Μάιο 2014 προβλεπόταν από όλους τους οργανισμούς ότι η Ελλάδα θα κατέγραφε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την περίοδο 2015 - 2018. 
 
Έτσι, το Α.Ε.Π. της χώρας το 2018 θα έφθανε στα 217 δις ευρώ. Τώρα, δυστυχώς, η καλύτερη πρόβλεψη είναι ότι το Α.Ε.Π. του 2018 θα αγγίξει τα 188 δις ευρώ. 
 
Δηλαδή, 29 δις ευρώ χαμένα. Από αυτή την «πίτα» κανείς Έλληνας δεν θα πάρει μέρισμα. Γιατί την «έφαγαν» οι Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο 2015 μέχρι σήμερα.

Πρωταρχικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι, λοιπόν, να μεγαλώσει η «πίτα». 
 
Το Κράτος μπορεί να βοηθήσει με τρείς τρόπους: 
 

  1. Άμεση παροχή ρευστότητας εξοφλώντας γρήγορα τα 5,4 δις ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την πραγματική οικονομία
  2. Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του «Σχεδίου Γιούνκερ» που δυστυχώς λιμνάζουν
  3. Αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». 

 
 Δεν αρκούν, όμως, μόνο αυτά. Απαιτούνται νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Και αυτές θα γίνουν μόνο εάν υπάρξει πολιτική αλλαγή και δοθούν σημαντικά κίνητρα όπως: 
 

  • Η απλούστευση του πλαισίου των αδειοδοτήσεων με αποκλειστική προθεσμία για την έκδοση των σχετικών αδειών. 
  • Η μείωση των φόρων και του μη - μισθολογικού κόστους της εργασίας. Μέσω δραστικής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων και ενός νέου φορολογικού νόμου που θα περιλαμβάνει, μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25,000 ευρώ, θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση του Φ.Π.Α. με δύο συντελεστές 11% και 22%, θέσπιση υπεραποσβέσεων για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών, παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.
  • Το φορολογικό σύστημα, μετά την ως άνω μεταρρύθμιση, θα παραμείνει σταθερό για τουλάχιστον μια πενταετία.

 
Επενδυτική έκρηξη
 
Με αυτές τις παρεμβάσεις προσδοκούμε σε μια επενδυτική έκρηξη περίπου 100 δις ευρώ σε μια πενταετία. Η έκρηξη αυτή είναι ικανή να μειώσει την ανεργία κάτω από 680.000 άτομα ή στο 14% περίπου μέχρι το 2022. 
 
Με αυτήν την επενδυτική έκρηξη και τη μείωση της ανεργίας ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να διαμορφωθεί στο περίπου 4% κατά μέσο όρο ετησίως την τετραετή περίοδο 2018- 2021 και το ονομαστικό Α.Ε.Π. να φτάσει τα 218 δις ευρώ περίπου το 2021. 
 
Δηλαδή, η «πίτα» του Α.Ε.Π., από την οποία όλοι σιτιζόμαστε, μπορεί να μεγαλώσει κατά 30 δις ευρώ μεταξύ 2018 και 2021.
 
Πάταξη παραοικονομίας και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
 
Σήμερα, το Κράτος έχει στα χέρια του τεχνολογικά και νομικά εργαλεία για να μειώσει την παραοικονομία και να αυξήσει τη φορολογική συμμόρφωση. Αλλά με φόρους και εισφορές να απομυζούν το 70 - 80% του εισοδήματος κάθε Έλληνα υπάρχει πλήρης διαστρέβλωση των κινήτρων για εργασία και τήρηση της νομιμότητας. 

Η μείωση των φόρων και εισφορών είναι απολύτως αναγκαία προϋπόθεση. Δεν είναι όμως ικανή. Χρειάζεται ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 
 
Για να διανεμηθεί πιο δίκαια η παραγόμενη «πίτα» του Α.Ε.Π. ώστε να μην μείνει κανένας πίσω χρειαζόμαστε αποτελεσματικά εργαλεία. 
 
Ένα από αυτά είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Μια τομή στην κοινωνική προστασία, που θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση Σαμαρά με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, αλλά καταργήθηκε από την Κυβέρνηση Τσίπρα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη Νέα Δημοκρατία η καθολική επέκταση και αναβάθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι ο καλύτερος και πιο στοχευμένος μηχανισμός αναδιανομής, ώστε κανείς από τους Έλληνες να μην μείνει πίσω. 
 
Δουλειές, η καλύτερη κοινωνική πολιτική
 
Η καλύτερη κοινωνική πολιτική για να πάμε μπροστά είναι μια: η δουλειά. 
 
Σε καλοπληρωμένες θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όχι σε μερική απασχόληση σε κρατικοδίαιτες, θνησιγενείς θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα ξέρουν ότι το Κράτος θα τους παρακρατά λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Αλλά και ότι ο μηνιαίος μισθός τους, μετά την αφαίρεση των εισφορών, θα φορολογείται με πρώτο συντελεστή 9%, όχι 22%. 
 
Ακόμη, θα γνωρίζουν ότι αφορολόγητο όριο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και ότι το παιδί τους δεν πρόκειται να μείνει ποτέ εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. 
 
Οι γονείς θα ξέρουν ότι οι σπουδές και το Πανεπιστήμιο θα αποτελέσουν για τα παιδιά τους ξανά τον κύριο μοχλός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. Η δουλειά τους θα είναι πιο σταθερή, θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους και οι πραγματικοί μισθοί στην οικονομία. 
 
Οι Έλληνες θα ξέρουν ότι υπάρχει καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.