Ο αγροτικός κόσμος είχε και έχει διαρκώς τη στήριξή μας (Political)

Ο αγροτικός κόσμος είχε και έχει διαρκώς τη στήριξή μας (Political)

Από τον Ιούλιο του 2019, όταν εξελέγη για πρώτη φορά, μέχρι και σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα.

 

Ακούμε, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και δίνουμε λύσεις, πάντα εντός των επιτρεπτών δημοσιονομικών περιθωρίων.

 

Το αποδείξαμε στη διάρκεια όλων των κρίσεων που προέκυψαν και τις οποίες καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί.

 

Και στην τωρινή συγκυρία, αντιλαμβανόμαστε τα παράπονά τους για το αυξημένο κόστος της παραγωγής.

 

Παράπονα δικαιολογημένα, σε μεγάλο βαθμό, για ένα πρόβλημα που φυσικά δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Οι εικόνες που βλέπουμε από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τα τρακτέρ να κατακλύζουν τους δρόμους, είναι ενδεικτικές της γενικής κατάστασης.

 

Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι εδώ. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου κάθε πρωτοβουλία να είναι απολύτως κοστολογημένη και τελικά ρεαλιστική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο σε συνέχεια των δύο προηγούμενων ετών που εφαρμόστηκε το μέτρο και παράλληλα 5 νέα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών.

 

Συγκεκριμένα:

 

 - Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

 

- Υλοποιείται ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων που φτάνουν σήμερα τα 87.000.000 ευρώ.

 

- Εξασφαλίζεται στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία.

 

- Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30.000.000 ευρώ.

 

- Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα.

 

Το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και 82.000.000 ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

 

Και αυτό, σε συνέχεια της ανακοίνωσης από τον Πρωθυπουργό της αύξησης του ποσού της αρωγής προς τους πληγέντες αγρότες όσον αφορά τον εξοπλισμό τους από 5.000 έως 10.000 ευρώ, καθώς και την πλήρη αναστολή πληρωμών των Θεσσαλών αγροτών για δυο χρόνια (2024 - 2025) και πενταετή (2026 - 2030) ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο για το ρεύμα.

 

Με τις παρεμβάσεις μας δεν λύνουμε όλα τα προβλήματα των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, αλλά πολλά από αυτά. Μακάρι να μπορούσαμε να τα ικανοποιήσουμε στο σύνολό τους. Όμως, τα δημόσια ταμεία δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερα και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό.

 

Παρόλα αυτά, ο κοινός μας αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, η χώρα μας ζητά από τις Βρυξέλλες να επανεξεταστούν στοιχεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να γίνουν οι αναγκαίες  παρεμβάσεις με στόχο μια ομαλότερη προσαρμογή  στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της πράσινης γεωργίας.

 

Μιλήσαμε με ειλικρίνεια στον αγροτικό κόσμο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όπως πράττουμε, άλλωστε, και τα 4,5 τελευταία χρόνια, με σημαντικές παρεμβάσεις – ανάσα για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας. Ανάμεσα στα άλλα, αυτή την περίοδο η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% αντί για 22%, έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών σχημάτων, μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών καταργώντας τον τραγικό «νόμο Κατρούγκαλου», ενεργοποίησε ξανά το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου, μείωσε τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, καθώς και από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων, κατάργησε την φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ, ενώ με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, απορροφήθηκε το 80% - 90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων.

 

Και προφανώς η στήριξη στον πρωτογενή τομέα δεν σταματά εδώ. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει τον διάλογο με τον αγροτικό κόσμο, αναζητώντας από κοινού τρόπους διευθέτησης των αιτημάτων του.

 

Με όλες μας τις δυνατότητες, θα παραμείνουμε δίπλα του.