Φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των πολλών (Political)

Φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των πολλών (Political)

Επαγγελματίας στο χώρο των Super Market με τζίρο 1.344.306 ευρώ δήλωνε μηδενικά κέρδη και μηδενικό φόρο.

 

Ιδιοκτήτης βενζινάδικου με τζίρο 509.300 ευρώ δήλωνε επίσης μηδενικά κέρδη και μηδενικό φόρο.

 

Επιχειρηματίας με πρακτορείο ΠΡΟΠΟ και τζίρο 69.379 ευρώ δήλωνε κι αυτός μηδενικά κέρδη και μηδενικό φόρο. 

 

Είναι τρία από τα κρούσματα φοροδιαφυγής που εντόπισε τελευταία η ΑΑΔΕ και τα οποία αποτυπώνουν το τεράστιο, διαχρονικό βεβαίως, πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες η χώρα μας.

 

Δεδομένου ότι η φοροδιαφυγή είναι μια βαθιά αντικοινωνική στάση και ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της αποτελούν δημόσιο πλούτο, η παρέμβαση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν αυτονόητη.

 

Σε αυτό συνέβαλαν και συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, που καταδεικνύουν αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε και συζητάμε, αλλά μέχρι τώρα απλά το βλέπαμε και το ανεχόμασταν: ότι κάποιες χιλιάδες επαγγελματιών φοροδιαφεύγουν συνειδητά και πίνουν στην … υγεία των κορόιδων!

 

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

 

735.000 είναι συνολικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

 

Από αυτούς, οι 521.000 (ποσοστό 71% του συνόλου) δήλωσαν στην Εφορία ποσό μικρότερο του κατώτατου μισθού (10.920 ευρώ). Δηλαδή δήλωσαν εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενό τους, που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές.

 

Μάλιστα, οι 128.000 εξ αυτών δεν δηλώνουν απολύτως τίποτα! Παραδίδουν δηλαδή … λευκή κόλλα!

 

Όσον αφορά το φόρο που πληρώνουν, οι 272.000 πληρώνουν μηδενικό φόρο, οι 172.000 μικρότερο των 500 ευρώ και οι 95.000 φτάνουν με το ζόρι τα 1.000 ευρώ! Άρα το 57% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει μηδενικό φόρο ή μικρότερο των 1.000 ευρώ και έχουν έτσι πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα.

 

Με την εφαρμογή της κυβερνητικής πρότασης για δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να διορθωθεί η στρεβλή εικόνα:

οι 138.000 θα δουν μείωση των οφειλών τους προς το κράτος κατά 560 ευρώ μέσο όρο, οι 124.000 δεν θα έχουν αλλαγές είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, ενώ οι 474.000 θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο 1.440 ευρώ επιπλέον το χρόνο.

 

Με την τολμηρή παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά φυσικά και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.

 

Ταυτόχρονα, αποκτούν και ένα καθόλου ευκαταφρόνητο επιπλέον κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Συγκεκριμένα, όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος, ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.

 

Πρόκειται για την υλοποίηση μιας ακόμα προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μάλιστα έρχεται να υλοποιηθεί ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, μειώνοντας έναν ακόμα φόρο, ο οποίος σταδιακά θα καταργηθεί μέχρι το 2027.

 

Ιδιαίτερη είναι η αντιμετώπιση των νεοσύστατων επιχειρήσεων, καθώς οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες τα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, απαλλάσσονται πλήρως από την ελάχιστη αμοιβή. Για τον τέταρτο χρόνο θα ισχύει μείωση της ελάχιστης αμοιβής κατά 67% και για τον πέμπτο χρόνο κατά 33%. Ευνοϊκότερο καθεστώς προβλέπεται και για τα άτομα με αναπηρία και τους κατοίκους μικρών νησιών και οικισμών.

 

Το τεκμήριο εισοδημάτων που εισάγεται με το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι μαχητό.

 

Η Νέα Δημοκρατία, στο προεκλογικό της πρόγραμμα, δεσμευόταν να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλιστεί τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 3 δις ευρώ  από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

 

Και αυτό έρχεται να κάνει με την παρούσα μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο αυτά τα έσοδα να επιστραφούν σε πολύ μεγάλες ανάγκες του Κράτους για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, λόγου χάρη, για περαιτέρω παρεμβάσεις στην παιδεία και την υγεία.

 

Αυξάνουμε τα έσοδα του Κράτους, με έναν δικαιότερο τρόπο, προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μέτρα φοροελαφρύνσεων προς όφελος της κοινωνίας.

 

Προχωράμε σε μια φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των πολλών.