Συνέντευξη στην εφημερίδα «POLITICAL» και το δημοσιογράφο κ. Μ. Σακελλάρη

Βλέπουμε ότι το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια προκαλεί κλυδωνισμούς και στην κυβέρνηση και στο εσωτερικό της ΝΔ. Πως το σχολιάζετε ; Έπρεπε τελικά να έρθει τώρα στην επικαιρότητα αυτό το θέμα, ειδικά τη στιγμή που υπάρχουν πολλά άλυτα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία;

 

Δεν πρόκειται για θέμα πόλωσης και διχασμού, αλλά για τη ρύθμιση μιας πραγματικότητας που έπρεπε να έχει τακτοποιηθεί εδώ και καιρό. Ήταν μια προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, την επανέλαβε και στην παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και έκρινε ότι ήρθε η στιγμή για να ανοίξει τη συζήτηση. Κάτι που είχε ήδη συμβεί εδώ και καιρό, χωρίς η Κυβέρνηση να έχει τοποθετηθεί επισήμως. Δεν θα ήταν ωφέλιμο να σύρεται στον δημόσιο διάλογο επί μακρόν.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα «πολλά άλυτα προβλήματα», όπως λέτε και δεν έχω λόγο να διαφωνήσω, δεν απασχολούν την Κυβέρνηση. Το αντίθετο θα έλεγα. Παράλληλα με το ζήτημα της ισότητας του γάμου, λαμβάνονται πλήθος πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση και μια σειρά νομοθετημάτων βρίσκονται στο δρόμο προς τη Βουλή.

 

Όσο για το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμώ ότι ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο ισχυρή και ενωμένη. Η ανταλλαγή απόψεων και οι διαφορετικές θέσεις σε θέματα συνειδησιακά δεν πρόκειται να αλλάξουν την εικόνα αυτή. Άλλωστε η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, άρα και η παράταξή μας, έχει πρωταγωνιστήσει στις αλλαγές που θεμελίωσαν τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Για παράδειγμα, το 1976, ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής νομοθέτησε την αλλαγή φύλου σε μια πολύ πολύ συντηρητική κοινωνία. Και το 2005, ένας άλλος Καραμανλής, ο Κώστα Καραμανλής με νόμο κατάργησε τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού.   

 

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για επιλεκτικές ευαισθησίες στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Τι απαντάτε; 

 

Όχι δα! Επιλεκτική ευαισθησία επειδή λύνουμε ένα πρόβλημα συμπολιτών μας; Που θυμίζω ότι δεν τόλμησε να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα τεσσεράμισι χρόνια που κυβέρνησε. Μιλάμε για ένα ισορροπημένο νομοσχέδιο, το οποίο αναφορικά με το γάμο, η μόνη διαφορά σε σχέση με σήμερα είναι ότι το σχετικό σύμφωνο θα υπογράφεται στο Δημαρχείο, αντί του συμβολαιογραφείου. Όσο για την υιοθεσία, από το 1946 προβλέπεται στην Ελλάδα η υιοθεσία από έναν άγαμο άνδρα ή από μία άγαμη γυναίκα, ενώ με τα νέα δεδομένα θα μπορούν να το υιοθετεί ένα ζευγάρι, ακόμα και ομόφυλο. Είναι καλύτερο και πιο ασφαλές από πολλές πλευρές ένα παιδί να έχει δύο γονείς και όχι έναν. Διασφαλίζουμε με ανθρώπινη ευαισθησία  τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν και μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες, μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει. Υπογραμμίζω ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει την παρένθετη μητέρα για τους ομοφύλους, τη μετατροπή δηλαδή των γυναικών σε  μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, ενώ θετικό είναι και το γεγονός ότι δεν υιοθετούνται οι όροι «Γονέας 1» και «Γονέας 2».  

 

 

Πως κρίνετε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως επηρεάζουν το αύριο;

 

Αυτή την περίοδο, με τους κατάλληλους χειρισμούς, έχουμε καταφέρει η έντονη κρίση των προηγούμενων ετών να έχει εκτονωθεί. Αυτό ωφελεί και τις δύο χώρες, και τους δύο λαούς. Προφανώς διαφωνίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, όμως πρέπει πάσει θυσία  οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις. Αντίθετα, κάθε επιμέρους επεισόδιο του διαλόγου, μπορεί και πρέπει να μας οδηγεί μπροστά. Παράλληλα, επαναλαμβάνω την πάγια θέση της χώρας, πως ό,τι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» δεν τίθεται σε συζήτηση. Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία: Ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Καθήκον και των δύο πλευρών είναι να προστατεύουν τον διάλογο. Καλώς ή κακώς, είμαστε γείτονες, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, χωρίς εντάσεις.

 

Τα θετικά νέα έρχονται από την ελληνική οικονομία διαρκώς. Τελικά υπάρχει περιθώριο να βελτιωθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των πολιτών; Η ακρίβεια πάντως επιμένει και πλήττει σοβαρά τα νοικοκυριά. 

 

Κορυφαία μας προτεραιότητα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και γι’ αυτό μαχόμαστε καθημερινά. Ειδικά το θέμα της ακρίβειας, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, είναι μια δυναμική κατάσταση την οποία η Κυβέρνηση διαχειρίζεται με συνεχείς πρωτοβουλίες και κινούμενη σε τρεις άξονες: Τους διαρκείς ελέγχους, τις αυξήσεις των εισοδημάτων με μια σειρά μόνιμων μέτρων και με στοχευμένες αντιδράσεις που απαντούν στις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν. Χαρακτηριστική -για του λόγου το αληθές- είναι η τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο της τροπολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέσω αυτής, ρυθμίζεται η διαφάνεια των τιμών, γίνεται  εξορθολογισμός της αγοράς βρεφικού γάλακτος και αναβαθμίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης, e-katanalotis. Παράλληλα, προβλέπονται βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες που φτάνουν μέχρι τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ θα ανακοινώνονται και τα ονόματα των εταιρειών που παρανόμησαν. Είμαστε αποφασισμένοι να δαμάσουμε το πρόβλημα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν. Και θα το κάνουμε!

 

Είστε Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής. Ποιο το στοίχημα που έχετε θέσει;

 

Το μεγάλο και κρίσιμο χρέος των μελών της Επιτροπής στην οποία έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, αφορά την προστασία των ανθρώπινων ζωών. Είναι ένα στοίχημα ασφαλώς πέρα και πάνω από κόμματα και το οποίο θα κερδηθεί με ενεργοποίηση του συνόλου των δυνάμεών μας για τη βελτίωση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας της χώρας. Ένας από τους βασικούς μας στόχους -και προσωπική μου επιδίωξη- θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι η νομοθέτηση και εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου οδικής ασφάλειας 2021 - 2030 που «τρέχει» εδώ και δύο χρόνια και θέλει τη μείωση των θανάτων και των σοβαρά τραυματιών κατά 50% μέχρι το 2030.

 

Η Επιτροπή μας δεν νομοθετεί, αλλά γνωμοδοτεί και προσπαθούμε να έχει σημαντικό ρόλο στον κοινό στόχο.

 

Έχουμε έρθει σε επαφή με την πολιτική ηγεσία και αρμόδιους υπαλλήλους έξι υπουργείων, προκειμένου να ανταλλαχθούν απόψεις και να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των θυμάτων των τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων.

 

Παράλληλα, έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε συνανθρώπους μας ξεχωριστούς και ιδιαίτερους, που κουβαλούν ο καθένας τον δικό του «σταυρό του μαρτυρίου», εξαιτίας ισάριθμων εγκλημάτων στην άσφαλτο. Μας καταθέτουν τις εμπειρίες τους, γυρνώντας τη μνήμη τους στις προσωπικές τους τραγωδίες. Σκοπός μας είναι -ακούγοντάς τους - να σκεφτούμε τι και με ποιο τρόπο μπορούμε να αλλάξουμε, ως αρμόδια Επιτροπή, ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαμε να πάρουμε, ώστε να σταματήσουν να χάνονται άδικα τόσες ζωές.