Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και τη δημοσιογράφο κυρία Άννα Καραβοκύρη

Η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε έρμαιο των πυρκαγιών και των πλημμυρών, με τις καταστροφές να είναι τεράστιες. Η αντιπολίτευση σας καταγγέλλει για παντελή έλλειψη σχεδιασμού. Ποιο το σχόλιό σας;

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα βιώνουμε ακραίες συνθήκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Είχαμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι, με παρατεταμένη ανομβρία, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, ενώ την τελευταία εβδομάδα απίστευτης έντασης και ποσοτήτων βροχοπτώσεις. Καταστάσεις που δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν, παρά τους όποιους σχεδιασμούς και την μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Από την άλλη, κανείς δεν αρνείται ότι μπορεί να υπάρχουν και λάθη και αστοχίες, μολονότι δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι η χώρα, στο θέμα της πυροπροστασίας εν προκειμένω, διαθέτει σήμερα περισσότερα εναέρια μέσα και προσωπικό συγκριτικά με κάθε άλλη χρονιά. Παράλληλα, για το πρόγραμμα καθαρισμού δόθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ για τα εναέρια μέσα πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα "Αιγίς" αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ και είναι πρώτη φορά που η Ελληνική Πολιτεία διαθέτει τόσα πολλά χρήματα. Και φυσικά δεν πρέπει να παραγνωριστεί η κορυφαία προτεραιότητα που δίνουμε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, με την εφαρμογή και του 112. Όπως και να’ χει, ο τελικός απολογισμός θα γίνει το επόμενο διάστημα και, όπως πάντα, θαρραλέα και χωρίς να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί…

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως εφόσον κέρδιζε τις εκλογές, ήταν ζήτημα χρόνου να λάβει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών αν η χώρα λάβει την επενδυτική βαθμίδα; 

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βρίσκεται προ των πυλών. Θα κλείσει και τυπικά τον κύκλο της κρίσης χρέους, έπειτα από περίπου 13 χρόνια και θα σημάνει την έναρξη ενός νέου οικονομικού κύκλου για την Ελλάδα με μεγάλες προοπτικές. Η επιβεβλημένη πολιτική σταθερότητα, που ήταν ένα από τα βασικά διακυβεύματα των εκλογών, αποτελεί γεγονός και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το εξωτερικό είναι άκρως ενθαρρυντικά. Στις αρχές Αυγούστου δύο διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο ιαπωνικός R&I και ο γερμανικός Scope Ratings, πιστοποίησαν αυτή την πρόοδο και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Δεν είναι τυχαίο ότι η διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων γίνεται με αυτά να λαμβάνονται ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επισημοποίηση των νέων δεδομένων. Η επενδυτική βαθμίδα μεταφράζεται σε χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας μας με θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του δημόσιου χρέους, περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων, νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον αναπτυξιακή ώθηση. Θα είναι μια εξέλιξη προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.

 

Για την κυβέρνηση το στοίχημα της επόμενης τετραετίας, είναι η αύξηση των μισθών. Ωστόσο η ακρίβεια στα βασικά αγαθά συνεχίζει να ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών. Θα υπάρξουν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων;

Η ακρίβεια είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό πρόβλημα για τους πολίτες, καθώς αγγίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Πρόκειται, ως γνωστόν, για ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και των τεράστιων ανατιμήσεων στις τιμές ενέργειας. Όμοιο πληθωρισμό είχαμε να δούμε παγκόσμια από τη δεκαετία του ΄70, ωστόσο ευθύνη μας είναι -σε εθνικό επίπεδο- να βρούμε τρόπο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε θέσει σε εφαρμογή εδώ και καιρό ένα συνολικό σχέδιο για να περιορίσουμε τις συνέπειες του φαινομένου, που περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, ενεργειακές επιδοτήσεις, το market και το fuel pass, το επίδομα θέρμανσης, την επιταγή ακρίβειας για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ασφαλώς τους συνεχείς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά. Πλέον το Υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτει τους μηχανισμούς και εκείνα τα εργαλεία για να μπορεί να έχει μια πολύ καλύτερη, πραγματική εικόνα της αγοράς. Και φυσικά η στήριξη της κοινωνίας και ειδικά των πλέον αδύναμων θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, όπως θα περιγράψει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο.

 

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα που έχετε θέσει για την Καβάλα;

Από την πρώτη στιγμή που είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τις Καβαλιώτισσες και τους Καβαλιώτες στη Βουλή, το 2019, έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να επιλυθούν  διαχρονικά προβλήματά τους. Θεωρώ ότι τα κατάφερα σε μεγάλο βαθμό, είχα μια ειλικρινή σχέση μαζί τους και είμαι ευτυχής και ευγνώμων που αυτό το συμβόλαιο τιμής ανανεώθηκε στις πρόσφατες διπλές εκλογές, του Μαΐου και του Ιουνίου. Με οδηγό μου το αναπτυξιακό μου σχέδιό «Καβάλα 2020 - 2050» που είχα παρουσιάσει πριν εκλεγώ Βουλευτής, αναζητούμε τρόπους για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Κάτι που άρχισε ήδη να υλοποιείται, με κορυφαία προτεραιότητά μου βεβαίως να εξακολουθούν τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.  

Προσωπικά, δύο θέματα με τα οποία ασχολήθηκα πολύ, ακόμα δεν έχω καταφέρει να τα ολοκληρώσω. Το πρώτο αφορά την χαλαζική προστασία από αέρος, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών των δυναμικών καλλιεργειών των αγροτών μας και το δεύτερο τη δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στη Θάσο. Προσδοκώ ότι άμεσα θα έχουμε ευχάριστα νέα.  

 

Στις τελευταίες εκλογές παρατηρήθηκε ειδικότερα στη Βόρειο Ελλάδα ένα κύμα ψηφοφόρων να κατευθύνεται δεξιότερα της ΝΔ. Πως το εξηγείτε αυτό; Όπως διαμορφώνεται ο νέος χάρτης μετά τις εκλογές, στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό που φτάνει σχεδόν το 13%. Σας ανησυχεί;

Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών ήταν μοναδικό για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης. Κέρδισε ένα πολύ ισχυρό κόμμα, η ΝΔ, που απέχει από το δεύτερο κόμμα 23 μονάδες, ενώ το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο κόμμα μαζί δεν αθροίζουν το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Όσον αφορά τα δεξιά κόμματα, υπενθυμίζω πως την προηγούμενη δεκαετία, τα ποσοστά τους δεν ήταν πολύ διαφορετικά. Για παράδειγμα, στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ είχαν 14,5% (7,5 οι ΑΝΕΛ και 6,9%  η Χρυσή Αυγή), ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό ήταν στο 11% (η Χρυσή Αυγή ήταν στο 6,2% και οι ΑΝΕΛ στο 4,7%). Αυτό που είναι διαφορετικό πλέον είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και η σημαντική διεύρυνση της επιρροής της. Ενώ τότε το ποσοστό μας ήταν στο 29%, σήμερα είναι πάνω από 40%. Πέραν τούτου, εκτιμώ ότι, όπως και στο παρελθόν, η ίδια η ζωή και η κοινοβουλευτική πραγματικότητα θα κρίνουν και θα αποδομήσουν κόμματα και κομματίδια που εμφανίστηκαν σαν πυροτεχνήματα στο πολιτικό σκηνικό.

 

Πριν εκλεγείτε βουλευτής, είχατε δουλέψει αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος. Πως αποφασίσατε να εγκαταλείψετε την δημοσιογραφία για χάρη της πολιτικής;

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι δημοσιογράφοι έχουμε άμεση σχέση με την πολιτική. Προσωπικά, θυμάμαι τον εαυτό μου από πολύ νεαρή ηλικία να είμαι πολιτικοποιημένος, ενταγμένος στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, στην ΟΝΝΕΔ και φυσικά στη Νέα Δημοκρατία. Η ενασχόλησή μου με την πολιτική, ως πολιτικός, ήταν ένα όνειρο ζωής, που είχα μάλιστα συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ιδιότητα του συνεργάτη του, πολύ πριν εκείνος γίνει Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Θυμάμαι ότι του είχα πει πως με εκείνον Πρόεδρο το μόνο που θα με ενδιέφερε να κάνω σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, θα ήταν η υποψηφιότητά μου στην Καβάλα, τη γενέτειρά μου και μεγάλη μου αγάπη. Και αυτό γιατί, με εκείνον Πρωθυπουργό, θα ήθελα να λύσω διαχρονικά προβλήματα του αγαπημένου μου τόπου. Όπως και γίνεται τα τελευταία 4 χρόνια. 

 

 Θυμάστε πως και πότε ξεκίνησε η γνωριμία σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Τον γνώρισα το 1985, στην ΟΝΝΕΔ. Εκείνος ήταν υπεύθυνος ιδεολογικού της ΟΝΝΕΔ Κολωνακίου, εγώ αντιπρόεδρος και υπεύθυνος ιδεολογικού της Α2 Νομαρχιακής Επιτροπής. Μια γνωριμία που εξελίχθηκε σε φιλία και δεν έχει αλλοιωθεί στο πέρασμα του χρόνου και σε πείσμα του δύσκολου χώρου της πολιτικής.  Ήμουν από τους λίγους που πίστευαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ηγηθεί κάποια στιγμή της μεγάλης φιλελεύθερης, δημοκρατικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, που ίδρυσε ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πίστευα δε ότι θα γινόταν ο καλύτερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης. Και δικαιώθηκα. Και ο ίδιος έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του. Προσγειωμένος, ήρεμος, προσηνής, εργατικός και φιλικός. Όπως παραμένει και τώρα, 38 χρόνια μετά.

 

Από την διαδρομή σας στην δημοσιογραφία τι είναι αυτό που σας έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας;

Νομίζω δεν υπάρχουν λόγια που μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα, τις εμπειρίες, αλλά και τις δυνατές συγκινήσεις που μπορεί να προσφέρει αυτό το επάγγελμα. Στην περίπτωση μου η δημοσιογραφία ήταν επιλογή. Από πολύ μικρός. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έλεγα ότι ήταν ο τομέας στον οποίο ήθελα να δοκιμάσω τις ικανότητες και τις αντοχές μου. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι η αείμνηστη μητέρα μου Γεωργία ήταν μάχιμη δημοσιογράφος και μου κόλλησε το … μικρόβιο. Είναι ένα αδιάκοπο ταξίδι, που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν τελματώνεις. Ακόμη και όταν στερεύεις από ιδέες, η επικαιρότητα και όσα συμβαίνουν στο παρόν σε διατηρούν σε μια διαδικασία εγρήγορσης. Οι προσδοκίες είναι πολλές και μεγάλες, ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι να εξελισσόμαστε, να εμπλουτίζουμε διαρκώς τις γνώσεις και τις δεξιότητες μας για να γινόμαστε καλύτεροι και να παραμένουμε δημιουργικοί. Επομένως δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάτι συγκεκριμένο στα 30 και πλέον χρόνια της δημοσιογραφικής μου καριέρας. Κάθε στιγμή, κάθε ρεπορτάζ είναι μοναδικά.