Συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Political» και το δημοσιογράφο κ. Μ. Σακελλάρη

Η ακρίβεια επιμένει με την κυβέρνηση να έχει αναλάβει μια σειρά από μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα πρόστιμα σε εταιρείες που αισχροκερδούν. Πιστεύετε ότι αυτά τα μέτρα είναι αρκετά για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

 

Είναι γεγονός ότι το εξωγενές φαινόμενο της ακρίβειας επιμένει και, παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης πληθωρισμού στη χώρα μας είναι τουλάχιστον δύο μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα ελληνικά νοικοκυριά συνεχίζουν να δοκιμάζονται. Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση λαμβάνει κάθε μέτρο που μπορεί να δαμάσει το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες εβδομάδες το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε μια σειρά νέων πρωτοβουλιών, σε συνέχεια όλων των υπολοίπων που εφαρμόζονται ήδη. Ειδικά όσον αφορά τους ελέγχους, έχουν εντατικοποιηθεί, επιβάλλονται και εισπράττονται περισσότερα πρόστιμα. Τη φετινή χρονιά, μέχρι και σήμερα, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 15.000 ελέγχους, με τα πρόστιμα που έχουν εισπραχθεί να προσεγγίζουν τα  5.500.000 ευρώ. Αλλά δεν μένουμε μόνο εδώ. Αναφέρω ενδεικτικά το μέτρο της σταθερά μειωμένης τιμής κατά 5% για έξι μήνες, την υποχρέωση δημοσίευσης των τιμών λιανικής και αγοράς των προϊόντων από τους χονδρεμπόρους, την επέκταση της διαδικασίας των καταγγελιών και το πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, ενώ διαρκής είναι - και επιμένουμε σε αυτό - η προσπάθεια αύξησης των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Το σίγουρο, κύριε Σακελλάρη, είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν μόνο.

 

Η κρίση στη μέση Ανατολή μεγαλώνει. Πως θα επηρεάσει την χώρα μας; Πως κρίνετε την στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ και πόσο εφικτό είναι να συμβάλλει η Ελλάδα στην εκτόνωση της κρίσης;

 

Δυστυχώς, μία ακόμα κρίση κτυπά τη γειτονιά μας, με πολλά αμέτρητα θύματα. Καταδικάζουμε αναφανδόν την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της, προφανώς  το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο, ενώ θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς από τους Παλαιστίνιους τους οποίους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα! Επιβάλλεται η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών και φυσικά καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση. Οι συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα δεν μπορούν ακόμα να προσδιοριστούν, καθώς θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις, ωστόσο η Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να έχουν το μικρότερο δυνατό - αν όχι μηδενικό - κόστος για τους πολίτες. Η Τουρκία, σε αντίθεση με τη χώρα μας, δεν κρατά τις αναγκαίες ισορροπίες και δεν καταδικάζει καν την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος των Ισραηλινών πολιτών. Αυτό σίγουρα δεν βοηθάει προς μια ορθολογική και ρεαλιστική λύση μιας ομολογουμένως δυσεπίλυτης γεωστρατηγικής εξίσωσης. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, με επισκέψεις στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και με επαφές τόσο με την Ε.Ε. όσο και με τους ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συντονισμό με τους εταίρους της σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης.


Το μεταναστευτικό μας έχει απασχολήσει και πλέον λόγω του πολέμου υπάρχει αύξηση των προσφυγικών ροών. Θεωρείτε πως θα πιεστούν τα σύνορα το προσεχές διάστημα;

 

Είναι πιθανόν. Ήδη είχαμε μία σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών πριν ξεσπάσει η νέα κρίση στην Μέση Ανατολή, την οποία πάντως ελέγχουμε απόλυτα και είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Εφαρμόζουμε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική η οποία, όχι απλά θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί. Η χώρα μας διαθέτει πλέον σύγχρονες υποδομές και μπορεί γρήγορα να καταγράφει όσους φτάνουν στα ελληνικά νησιά, ενώ προχωρά στην άμεση χορήγηση ασύλου σε αυτούς που το δικαιούνται. Παράλληλα, έχουμε καταφέρει να γίνει ευρωπαϊκή θέση το ότι δεν θα καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα μπαίνει στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας.

 
Πόσο σημαντικό είναι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;

 

Θα έλεγα ότι το βαθύ μεταρρυθμιστικό πρόσημο της πολιτικής της Κυβέρνησης άπτεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό της καθημερινότητας του κόσμου. Ουσιαστικά αφορά την υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και, όπως πράξαμε στην πρώτη τετραετία, έτσι και τώρα, ήδη κάνουμε πράξη το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Σε αυτό βοηθά η εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως έχει πιστοποιηθεί και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το αποτέλεσμα αυτής αποτυπώνεται και σε θέματα της καθημερινότητας, με τα χρόνια της κρίσης να αποτελούν και επισήμως παρελθόν. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μην εξαερωθεί και το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να συριζοποιηθεί, η Κυβέρνηση λύνει προβλήματα των πολιτών κοιτώντας σταθερά και τολμηρά μπροστά.

 

Διανύετε τη δεύτερη θητεία σας ως Βουλευτής Καβάλας. Ποιες οι προτεραιότητές σας;

 

Είμαι χαρούμενος που  από το 2019, όταν με τίμησαν με την ψήφο τους οι Καβαλιώτισσες και οι Καβαλιώτες, το συμβόλαιο τιμής που υπογράψαμε τηρείται ευλαβικά. Τόσο στην προηγούμενη τετραετία όσο και σε αυτή κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να επιλυθούν  διαχρονικά προβλήματά τους. Εκτιμώ ότι έχουν επιτευχθεί πράγματα, είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν και πολλά άλλα, με όχημα το αναπτυξιακό μου σχέδιό «Καβάλα 2020 - 2050» και αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Ως προσωπικό στοίχημα έχω βάλει την υλοποίηση δύο ζητημάτων, την χαλαζική προστασία από αέρος και τη δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στη Θάσο. Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε.