Στην εφημερίδα «Καρφίτσα» και το δημοσιογράφο Θοδωρή Δαφέρμο

Πατήστε εδώ για να δείτε το απόκομμα της συνέντευξης

Κύριε Λαζαρίδη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της πΓΔΜ αποδεχόμενη όνομα για τη γείτονα, που  περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας;

Φοβάμαι ότι η κύρωση της συμφωνίας θα έλθει πολύ αργά, όταν ήδη θα έχει υπάρξει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ και δρομολόγηση ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε..  Γι’ αυτό - και επειδή ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση για μια τέτοια συμφωνία - τον καλέσαμε να έρθει στη Βουλή πριν την υπογραφή της για να ζητήσει σχετική εξουσιοδότηση. Δεν ανταποκρίθηκε βέβαια και καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας, για να τοποθετηθούν υπεύθυνα όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση, όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή εμείς δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε. Το ζήτημα ωστόσο είναι να την αποτρέψουμε, πριν παράξει αρνητικά αποτελέσματα για τα εθνικά μας συμφέροντα. Φαίνεται, άλλωστε – και μάλιστα ξεκάθαρα - ότι η συμφωνία δεν θα ισχύει erga omnes, αφού το σύνθετο όνομα δεν θα αφορά ούτε την ταυτότητα ούτε τη γλώσσα. Παραβιάζει την εθνική γραμμή αναγνωρίζοντας «μακεδονικό έθνος», «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα». Δίνει το δικαίωμα, στους γείτονές μας, με τη δική μας βούλα, να ονομάζονται «Μακεδόνες». Είναι μια εθνικά απαράδεκτη συμφωνία, αφού – όπως περηφανεύεται ο Ζόραν Ζάεφ – διαφυλάττει τη «μακεδονική εθνική και πολιτισμική ταυτότητα» των Σκοπιανών. Μια συμφωνία που δεν εμποδίζει, αλλά ενθαρρύνει τον αλυτρωτισμό.

Τι λέτε για τη στάση του κ. Πάνου Καμμένου που δηλώνει ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή τη συμφωνία για το Σκοπιανό, αλλά εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση;
 
Η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων - εάν εγκριθεί από τη Βουλή και το δημοψήφισμα των Σκοπιανών – θα έρθει αρκετό καιρό αργότερα. Έως τότε τα Σκόπια θα έχουν πάρει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ και η πρόσκληση αυτή δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ανακληθεί μετά από απόφαση της ελληνικής Βουλής. Το όπλο που μας έδωσε η απόφαση του Βουκουρεστίου θα έχει παραδοθεί. Εάν, λοιπόν, ο κ. Καμμένος πράγματι διαφωνεί, οφείλει να εκφράσει έμπρακτα τη διαφωνία του πριν την υπογραφή της συμφωνίας. Έχει, τώρα, την ευκαιρία να το κάνει. Διαφορετικά θα πρόκειται για άλλη μια άθλια συμπαιγνία Τσίπρα - Καμμένου. Δεν μπορεί να λέει ότι διαφωνεί και ταυτόχρονα να στηρίζει μια κυβέρνηση προκειμένου να διαπράξει αυτό που υποτίθεται ότι αποκρούει.
 
Ο κ. πρωθυπουργός μιλάει για "καθαρή έξοδο" από το Μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο… Ενώ κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για τέλος της επιτροπείας. Θέλω το σχόλιο σας…

Είναι άπιαστοι στο ψέμα και την απάτη. Διότι μόλις τώρα, με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισαν, επικυρώνουν ένα νέο Μνημόνιο, που φτάνει μέχρι το 2022. Προβλέπει νέες δραματικές μειώσεις συντάξεων, νέα μείωση του αφορολόγητου, πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και υποθήκευση κρατικής περιουσίας 25 δις ευρώ. Είτε το ονομάσουν «συμπληρωματικό Μνημόνιο» όπως το αποκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε «επικαιροποιημένο Μνημόνιο» όπως οι ίδιοι προτιμούν, το ζήτημα είναι ότι πρόκειται για νέο Μνημόνιο. Κόβουν τουλάχιστον ένα μηνιάτικο από τους χαμηλόμισθους και δύο έως τρεις συντάξεις από τους χαμηλοσυνταξιούχους.
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλάει για μείωση φόρων. Για μείωση εισφορών. Αυτό θα το πράξετε ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας;

Έχουν πει πολλές φορές έως τώρα οι εταίροι μας ότι η αύξηση των φόρων είναι επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Συνεπώς δεν θα έχουν καμιά αντίρρηση στη μείωσή τους, εφόσον η χώρα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε για πρωτογενή πλεονάσματα. Θυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε μειώσει το Φ.Π.Α. στην εστίαση, χωρίς συνεννόηση και ότι το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση και όχι η μείωση των κρατικών εσόδων. Η δέσμευση που αναλαμβάνουμε είναι κοστολογημένη, απόλυτα εφικτή και βασικός άξονας της οικονομικής πολιτικής που εγγυάται ο Πρόεδρος του Κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Τέλος, κύριε Λαζαρίδη θα ήθελα την άποψή σας όσο αφορά τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Είδαμε το Κίνημα Αλλαγής και το ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζουν στην πόλη μας το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη για τις επόμενες εκλογές. Στη ΝΔ έχει ανοίξει η συζήτηση αυτή; Πιστεύετε ότι το κόμμα σας έχει αργήσει;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν κάτω από συνθήκες που δεν θα μοιάζουν με τις σημερινές, αφού θα έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές και η Νέα Δημοκρατία θα έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου. Επομένως υπάρχει καιρός μπροστά μας και ο αγώνας μας, τώρα, εστιάζει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο πως κ. Μπουτάρης αποδείχθηκε ανεπαρκής στο ρόλο του δημάρχου.